Tips & råd inför installation av bergvärme

Vi är ett lokalt företag med certifierade installatörer som är experter på allt från service av luftvärmepumpar till installation av bergvärme i Falun. Här berättar vi mer om vad som kan vara bra att tänka på inför valet av just bergvärme.

Bergvärme är ett effektivt och pålitligt energialternativ som passar utmärkt för Sverige eftersom vårt land vilar på urberg som har en bra värmeledningsförmåga. Solens strålar värmer upp berggrunden och värmen lagras i berggrunden. Vid installation borras ett hål i marken och i hålet sänks en slang ned. Vätska cirkulerar i slangen och den värms upp av bergvärmen. Hur djupt hål som behövs beror på hur långt det är till berggrunden på just din tomt. Hur stort energibehov ditt hushåll har påverkar även hur djup hålet måste borras. 

Kontakta oss via något av våra kontaktformulär på denna sida för mer information och tips om bergvärme i Falun.

Tillstånd och beräkning av energibehov

Innan borrningen kan påbörjas krävs ett tillstånd från din kommun för installation av bergvärme. Ett avstånd på 20 meter mellan två hål rekommenderas, så kontrollera om dina grannar har installerat bergvärme och var deras borrhål är placerat. Du kan sedan anpassa placering av ditt borrhål så att det rekommenderade avståndet hålls.

När du anlitar oss på Piiks Service, hjälper vi dig självklart med både tillstånd och anpassning av borrhål. Våra erfarna och kunniga hantverkare besvara mer än gärna dina funderingar om installering av bergvärme. Du kan kontakta oss smidigt via vårt kontaktformulär som du finner på denna sida.

Att göra en realistisk kalkyl över din energiförbrukning inför installation av bergvärme i Falun, kan vara en god idé, då den utgör en bas för att beräkna hur mycket du kan spara i framtiden på värmesystemet. Det är en stor kostnad att installera bergvärme i Falun, men på lång sikt sparar du pengar. 

Om du nyss har köpt huset - begär uppgifter om energiförbrukning från den tidigare ägaren. Isolering och ventilation i huset påverkar energiförbrukningen. Detta mäts i U-värde där ett lägre värde är mer fördelaktigt. Husets ålder påverkar också din energiförbrukning, vilket gör att det är ett högre energibehov om du vill installera bergvärme i ett äldre hus som till exempel har dåligt isolerade dörrar och tvåglasfönster.

Köp bergvärmepump i Falun med rätt kapacitet

Välj en bergvärmepump med rätt kapacitet som passar för ditt hus och ditt energibehov. En vanlig rekommendation är att installera en bergvärmepump som ger en effekt på 60-70 % av hemmets högsta effektbehov. Pumpen kommer i detta fall att stå för cirka 90 procent av ditt energibehov. Resten kan tillföras av exempelvis solceller eller el.

Ett borrhål har en livslängd på ca 100 år och bergvärmesystem kan ofta gå lång tid utan åtgärdsbehov. Skulle du dock behöva hjälp med service av värmepump, löser vi på Piiks Service gladeligen det åt dig. Du är välkommen att kontakta oss över telefon, via mail eller genom något av kontaktformulären på vår hemsida.

Ett vattenburet system är nödvändigt för att sprida värmen som bergvärmepumpen ska generera till resten av huset. Om ditt hem saknar ett vattenburet system måste ett installeras innan bergvärmesystemet kan sättas in. Äldre hus har ofta stora element och dessa passar utmärkt om du planerar att installera bergvärme i Falun.

Kontakta oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida, så hjälper vi dig att hitta en lämplig lösning. En bergvärmepump ger inte någon spillvärme vilket kan påverka värmen och ventilationen i ditt hem om du tidigare har använt en panna. Problem med fukt i källaren kan uppstå när el- eller oljepannan är borta, då kan du behöva installera en annan värmekälla.

Miljöaspekter relaterat till bergvärme i Falun

Anlita alltid en certifierad brunnsborrare som har försäkring mot eventuella miljöskador som kan uppstå vid en borrning. Annars kan det uppstå dyra kostnader vid problem. Det finns bergvärmepumpar med ett legionellaskydd där vattnet i tanken periodvis värms upp extra så att eventuella legionella bakterier dör.

Det är en rad aspekter som behöver undersökas innan bergvärme installeras, för att saker och ting ska fungera på ett bra och säkert sätt. Vi på Piiks Service säkerställer att installationen av värmepumpar i Falun sker snabbt, smidigt och proffsigt. Låter det intressant? Tveka inte att kontakta oss redan idag!

Boka ett gratis platsbesök med offertlämning!

Piiks Service erbjuder gratis platsbesök med rådgivning och offertlämning gällande bergvärme eller luftvärmepumpar i Falun. Fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för dig.